Mănăstirea Sihăstria Secului


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XV - XX
Importanta: A
Cod LMI: NT-II-a-A-10736
Adresa: Str. Secu 1510
Localitate: sat VÂNĂTORI-NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 30-Jun-2009

Manastirea Sihastria Secului se afla la 20 km de Targu Neamt, intr-o depresiune subcarpatica, loc ce se numea in vechime "Poiana Atanasie ", dupa numele celui care a ridicat aici , in sec. XV, un schit in jurul caruia vietuiau cativa sihastri.  Ctitorul manastirii este insa episcopul Ghedeon, care in 1740 a terminat de construit o biserica de lemn, un rand de chilii si o clopotnita.
In 1821 a fost incendiata de turci, iar in anul 1824, biserica "Nasterea Maicii Domnului " a fost refacuta din piatra de rau si caramida. S-au ridicat si ziduri inalte pe patru laturi, cu doua turnuri, conferindu-i un aspect de cetate. In incinta s-au construit chilii si un paraclis de lemn.
Intre anii 1870-1910 a fost parasita si s-a ruinat. a fost reparata dupa 1910 prin stradania unor calugari, dar in 1941 a fost din nou incendiata. Din patrimoniul manastirii s-au pastrat putine odoare si obiecte de pret, printre care se remarca icoanele pictate de I. Protcenco. printre vietuitorii de seama ai acestei manastiri se afla Prea Cuviosul Cleopa Ilie, decedat in decembrie 1998 si Ioanichie Balan, autorul unor importante carti despre monahismul ortodox.
Dupa 1990 s-au efectuat lucrari de reparatii si a fost repictata biserica mare de arhimandritul Vartolomeu Florea si in 1997 s-a zidit o noua biserica cu hramul "Sfanta Cuvioasa Teodora de le Sihla".
( dupa "Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )